10 Mayıs 2012 Perşembe

Hz. Ebu Bekr'in Kıymeti

Sual: Peygamberimizin, Hazret-i Ebu Bekir için ayağa kalktığı söyleniyor. Niye kalkmıştır?
CEVAP
Hazret-i Ömer anlatır: Ebu Bekr-i Sıddık içeri girince, Resulullah ayağa kalktı. Hazret-i Ebu Bekir oturmayınca, o da oturmadı. Sebebini sordum. Resulullah buyurdu ki:
(Cebrail aleyhisselam gelip, önümde oturmuştu. O sırada Ebu Bekir mescide girdi. Cebrail aleyhisselam, “Yâ Resulallah, Ebu Bekir geldi” dedi. “Yâ Cebrail, Ebu Bekir’i tanır mısın?” dedim. “Ebu Bekir, melekler yanında çok meşhurdur” dedi. Cebrail aleyhisselam ayağa kalktı. Ben de kalktım. Ya Ömer, Cebrail aleyhisselamın ayağa kalktığı zat için, ben kalkmaz mıyım?) [M. Ç. Y. Güzin]
Nimete şükür
Sual: Nimetlere şükretmenin kısa yolu varsa nedir?
CEVAP
Dinî hususlarda kendimizden üstün olana bakıp kibirlenmemek, dünyalık hususlarda ise kendimizden aşağıda olana bakıp bizdeki mevcut nimetlere nankörlük etmemek gerekir. Bir hadis-i şerif meali:
(Dinde kendinizden yukarıda olana bakın, aşağı olana bakmayın, yoksa kendinizi beğenip, helâk olursunuz. Dünyalık hususunda da, kendinizden yukarıda olana bakmayın, yoksa nankörlük edersiniz. Kendinizden aşağı olana bakın ki nimete şükredesiniz.) [Ey Oğul İlmihali]
Emanete riayet
Sual: Emanet alınan bir şeyin yerine bir başkasını vermekte veya değerini ödemekte mahzur var mıdır?
CEVAP
Emanet verenin rızasıyla caiz olur. Ancak emanete riayet etmek, zarar vermeden aynısını iade etmek gerekir. Emanete zarar gelmişse ödemek lazımdır. Emanete riayet konusunda Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Lokman aleyhisselama, bu dereceye nasıl eriştiği sorulunca, şu üç şeyle eriştiğini söyledi:
1- Emaneti yerine vermekle,
2- Doğru söylemekle,
3- Malayaniyi [faydasız söz ve işi] terk etmekle.) [İ. Ahlakı]
Allahü teâlâ, Cennete girecek Müslümanları överken mealen buyuruyor ki:
(Onlar, emanete riayet ederler [güzelce kullanıp, yerli yerine verirler], sözlerini yerine getirirler. [Kendi aralarındaki sözleşmelere uyarlar ve Allahü teâlâya karşı vazifelerini yerine getirirler.]) [Müminun 8] (Celaleyn tefsiri)
Av hayvanını süs olarak kullanmak
Sual: Av hayvanlarının içini doldurup manken gibi süs olarak kullanmak caiz midir?
CEVAP
Caiz değildir. Resimden daha mahzurludur.

Hiç yorum yok: