8 Haziran 2012 Cuma

hatmi hacegan

Sual: İmam-ı Rabbanî hazretlerinin hatm-i hâcegânı nasıldır?
CEVAP
Hâce, hoca; hâcegân ise hocalar demektir. Hatm, Kur'an-ı kerim kerimi veya bir zikri baştan sonuna kadar okuyup bitirme demektir. Hatm için hatim veya hatme de deniyor. Hatm-i hâcegân, Nakşibendî yolunda okunan belli bir zikir demektir. Buna hatme-i hâcegân da diyorlar.
Her gün beş yüz kere kelime-i temcid yani (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh) okumak, başlarken ve bitirince yüz kere salevat getirmek İmam-ı Rabbanî hazretlerinin hatm-i hâcegânıdır. Bu büyük zatın yolunda olanlar bu tesbihi okumalıdır. İmam-ı Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
Dertlerden kurtulmak ve murada kavuşmak için 500 kere (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh) demeli, okumaya başlarken ve okuduktan sonra yüzer kere salevat-ı şerife okuyup dua etmelidir. (c. 2 / m. 33)
Dilek ve isteklerimizin yerine gelmesi ve sıkıntılardan kurtulmak için kelime-i temcidi 500 kere okumalıdır. Bu, İmam-ı Rabbani radıyallahü anh’ın hatm-i hâcegânıdır. (Kıymetsiz yazılar)
Dinimize, dünyamıza gelecek zararlardan kurtulmak için her gün 500 defa kelime-i temcid okumalıdır! (Tefsir-i Mazheri)
İmam-ı Rabbanî hazretleri cinden korunmak için ve korkulu zamanlarda, (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh-il-aliyyil azîm) okunmasını emrederdi. (Berekat – S. Ebediyye)
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh-il aliyyil azîm” okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.) [Hâkim, Ebu Nuaym]
Kelime-i temcid bu kadar önemli olduğu gibi salevat-ı şerife okumak da çok kıymetlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Her gün yüz defa salevat getiren, münafıklıktan ve Cehennem ateşinden uzaklaşır ve Kıyamette şehitlerle beraber olur.) [Taberani]
Hatm-i hâcegân okununca, hem salevat-ı şerife getirilmiş, hem de kelime-i temcid okunmuş olur.

Hiç yorum yok: