8 Ocak 2014 Çarşamba

Suç işleme özgürlüğü

Sual: 18 yaşından büyük olan kız ve erkeğin aynı evde kalmalarına karşı çıkmak, özgürlüğe müdahale değil mi? Dinimiz özgürlüğe müdahaleye karşı çıkmıyor mu?
CEVAP
Dinimizde büluğa ermiş bir kız, namahrem bir erkekle aynı evde beraber kalsa, zina etmeseler de, yine haram işlemiş olurlar. Hayatlarında günah kavramı olmayan ateistler veya diğer gayrimüslimler, kızla erkeğin aynı evde yaşamalarını uygun görebilirler, ama Müslüman olan, dinin emrine itiraz edemez.
Bu durum, özgürlük açısından da uygun değildir. Çünkü özgürlük, her istediğini yapmak demek değildir. (Özgürlük, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter) kuralı önemlidir.
Başkalarına zarar veren özgürlük orada biter. Başkasına değil, sadece kendine zararlı olan bir şeye de, devlet mâni olmalıdır. Mesela her çeşit uyuşturucu madde kullanmak özgürlükse de, bunu devletin önlemesi gerekir. Bir kimsenin evini veya mallarını yakması özgürlüktür, ama malına veya evine zarar vereni önlemek özgürlüğe mâni sayılmaz. İntihar etmek özgürlüğüne de mâni olmak yanlış değildir. Araba kullananlar için yolun sağından gitmek özgürlük olduğu gibi solundan gitmek de özgürlüktür. Ama soldan giderse trafiği felce uğratır. Onun için, soldan gidene müdahale etmek, özgürlüğe mâni sayılmaz.
İslamiyet’in suç ve günah işleyenlere verdiği cezalar da, kişinin ve toplumun menfaati içindir. Kötülüklerin yaygınlaşmasını önlemek için cezalar emredilmiştir.
Önüne gelenle zina eden, frengi ve AIDS gibi hastalıklara yakalanır. Kendinin yakalanması özgürlükse de, başkalarına da bulaştırma özgürlüğüne mâni olmak gerekir. (AIDS bulaşırsa bana bulaşır, kime ne?) demek yanlıştır.
İşte kızların ve erkeklerin, karışık olarak evlerde kalması, bu bakımdan da uygun değildir. Fuhuş ve uyuşturucu gibi birçok kötülüklerin yayılmasına, terör örgütlerinin kızları kullanarak eleman toplamalarına ve başka birçok kötülüklere sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu uygunsuz özgürlüklere mâni olmak, toplumun hürriyeti için zorunludur.

Hiç yorum yok: