11 Ocak 2014 Cumartesi

Resulullah’ı övmek ibadettir

Sual: Mevlid okumak bid’at midir?
CEVAP
Selefî denilenler, Resulullah efendimizi öven ve ondan şefaat, yardım isteyen Müslümanlara müşrik damgasını basıyorlar. Bazıları da, bunu açıkça söyleyemedikleri için, mevlide bid’at diyorlar. Resulullah’ı övmek bid’at olmaz. Bu övgüden ancak Allahü teâlâyı sevmeyen rahatsız olur, çünkü Allahü teâlâ onu övmekte, mealen (Resulüm, biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik) buyurmaktadır. (Enbiya 107)
Erkek kadın karışık olmadan, çalgı, müzik ve başka haram karıştırmadan Allah rızası için mevlid veya başka benzeri kasideler okumak, salevat-ı şerife getirmek, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehabdır. (Ni’met-ül kübrâ, Hadika, M. Nasihat)
 
Mevlid kandili için oruç
Sual: Mevlid Kandili için oruç tutulur mu?
CEVAP
Evet, iyi olur. Mevlid Kandili, Resulullah’ın doğum günüdür. Peygamber efendimiz, pazartesi günü oruç tutardı. Sebebi sorulunca, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyurdu. (Müslim)
Mevlid kandili sebebiyle oruç tutmak isteyen 13 Ocak Pazartesi günü tutmalıdır.
 
İbadete haram karıştırmak
Sual: Mevlid-i şerifi Türk halk müziği ile okumanın daha sevab olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mıdır?
CEVAP
İlahi ve mevlid okumak ibadettir. Müziğin, çalgının her çeşidi haramdır. İbadet etmeye, Kur’an okumaya, namaz kılmaya, zikir çekmeye haram karıştırmak küfür olur. İmam-ı Gazalî hazretleri buyuruyor ki:
Resulullah’ın “sallallahü aleyhi ve sellem”, geldiği bir evde, küçük zenci kızlar [cariyeler] tef çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullah’ı övmeye başladılar. Resulullah, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin! Beni övmek [mevlid, ilahi] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (K. Saadet)
Bazıları, bu hadis-i şerife istinaden kadınların şarkı söylemesinin ve çalgının caiz olduğunu söylüyorlar. Hâlbuki şarkı söyleyen kızlar cariyeydi. Cariyenin statüsü farklıdır. Sesi de avret değildir. (İhya)

Hiç yorum yok: