14 Ocak 2014 Salı

İnsanları korkutmak ve üzmek

Sual: Şaka için bir Müslümanı üzmek, mesela boş bir silahı ona doğrultmak veya bıçak göstermek yahut ayakkabılarını saklamak caiz midir?
CEVAP
Şaka için de olsa hiçbiri caiz değildir. Bir hadis-i şerif:
(Bir demirle [bıçakla veya herhangi zarar verici bir aletle] arkadaşına işaret edip korkutana, melekler lanet eder.) [Müslim]
Bir kimse, elmayı dörde bölüp soyduktan sonra, bıçağın ucuna bir parça sokup ilim ehli bir zata uzatır. O zat da, böyle yapmanın bile uygun olmadığını anlatmak için, (Bakın bana bıçak gösteriyor) der. Sonra o kimse tevbe eder. Demek ki, elma ikram ederken bile, bıçağı birine doğru tutmak uygun olmuyor.
Bir kimse, arkadaşı uyurken, onun bir okunu aldığı sırada, arkadaşı korku içinde uyanır. Bunu gören Resulullah efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurur ki:
(Müslümanı [herhangi bir şekilde] korkutmak helâl değildir.) [Taberanî]
Yine biri, arkadaşının ayakkabılarını alıp saklar. Arkadaşı gelince, oradakilere ayakkabılarını sorar. Onlar görmedikleri için, (Biz bilmiyoruz) derler. Ayakkabıyı saklayan kimse, (Ayakkabıların burada ya) der. Bunu gören Resulullah efendimiz, (Nasıl olur da mümini korkutursun?) buyurur. O kimse şaka yaptığını söyleyince, iki defa daha, (Nasıl olur da mümini korkutursun?) diye onu ikaz eder. (Taberanî)
Yaptığımız şakadan dolayı arkadaşımız üzülürse günaha girmiş oluruz. Yine şakayla arkadaşını korkutan birine Resulullah, "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurur ki:
(Müslümanı korkutmak büyük zulümdür.) [Bezzar]
Söz söyleyerek veya işaretle de olsa, Müslümanı korkutmak caiz olmaz. Birkaç hadis-i şerif:
(Bir Müslümana dokundurucu söz söyleyenin yüzü, Cehennemde kara olur.) [Harâitî]
(Korkutacak şekilde bir Müslümana bakanı, Allahü teâlâ Kıyamette korkutur.) [Taberanî]
(Bir mümini korkutan, Kıyamet korkularından emin olmaz.) [Beyhekî]
(Korkutucu şeyler söylemeyin!) [Deylemî]
(Allah’a ve âhirete inanan, bir Müslümanı korkutmasın!) [Taberanî]

Hiç yorum yok: