29 Ocak 2013 Salı

Seferilik

Sual: Mâlikî'yi taklit eden veya etmeyen bir kimse, deniz otobüsüyle, İstanbul’dan seferi uzaklıkta olmayan Armutlu’ya 14 gün kalmak üzere gitse, orada 3 gün kaldıktan sonra Bursa’ya gitse, Bursa’da 3 gün kalıp, İstanbul’a dönmek üzere tekrar Armutlu’ya dönse, Armutlu’da 8 gün daha kalıp İstanbul’a dönse, Armutlu’da ve Bursa’da seferi olur mu?
CEVAP
Mâlikî'yi taklit etmeyen Hanefî:
İstanbul’dan çıkarken Bursa’ya da gideceğine niyet ederse, Armutlu’da da, Bursa’da da seferi olur. Hem giderken seferi olur, hem dönüşte seferi olur.
Eğer, Bursa’ya gideceğine Armutlu’da karar vermişse, Armutlu’da da Bursa’da da seferi olmaz. Çünkü İstanbul Armutlu arası deniz otobüsüyle seferi uzaklıkta değildir. Armutluda seferi olmadığı için, Bursa’ya gidince de seferi olmaz. Bursa’dan dönüşte İstanbul’a gitmek niyetiyle yola çıktığı için, yani seferi uzaklıkta bir yere gitmeye niyet ettiği için, Bursa’dan çıkar çıkmaz seferi olur. Armutlu’da ve İstanbul’da, evinin çevresinde fina denilen bölgeye gelinceye kadar seferidir.
Mâlikî'yi taklit eden Hanefî:
İstanbul’dan çıkarken Bursa’ya da gideceğine niyet ederse, Armutlu’da da, Bursa’da da seferi olur. Çünkü Armutlu’da üç gün kalacaktır.
Bursa’dan dönüşte, Armutlu’ya kadar seferi olur. Armutlu’da 4 günden fazla kalacağı için seferi olmaz. Armutlu’dan İstanbul’a dönüşte de seferi olmaz. Çünkü Armutlu İstanbul arası seferi uzaklıkta değildir.
Eğer Bursa’ya gideceğine Armutlu’da karar vermişse, hem Armutlu’da, hem de Bursa’da seferi olmaz. Dönüşte İstanbul’a gitmeye karar verdiği için Bursa’dan çıkar çıkmaz seferi olursa da, Armutlu’da yine seferi olmaz, mukim olur. Armutlu’dan İstanbul’a dönüşte de seferi olmaz. Eğer İstanbul’a Armutlu’ya uğramadan giderse, Bursa’dan çıkar çıkmaz seferi olur. İstanbul'a gitmeye Bursa’nın neresinde karar vermişse, oradan çıkınca seferi olur.
İlahi rıza
Doğru kılınan namaz, kişiyi dine bağlar,
Kötülükten men eder, Hak rızasını sağlar.

Hiç yorum yok: