27 Ağustos 2013 Salı

Zehirli ot yetiştirmek

Sual: (Afyon, kenevir ve tütün ekimi ve ticareti haramdır) deniyor. Zehirli ot yetiştirip tıpta ve sanayide kullanmanın ne sakıncası var ki?
CEVAP
Bunları ekmek ve satmak haram değildir. Bu konuda din kitaplarında şöyle bildiriliyor:
Skamonya denilen zehirli mahmude otunu müshil olarak kullanmak ve diğer katı zehirli ilaçları az miktarda kullanmak haram olmaz. Bunların az miktarını kullanmak caizdir. Zarar veren çok miktarlarını kullanmak haramdır. (Redd-ül-muhtar)
İmam-ı Nevevi hazretleri buyuruyor ki:
Kenevir bitkisinden elde edilen esrarın, sarhoş etmeyen miktarını ilaç olarak kullanmak caizdir. (Mühezzeb)
Afyonun da sarhoş etmeyen az miktarı haram değildir. (Feth-ur-rahim)
Afyon ve diğer zehirli otların alınan çok miktarları haramdır, fakat az miktarlarını ilaç olarak kullanmak caizdir. (Zevacir)
Uyuşturucu benc otu mubahtır. Bununla sarhoş olmak haramdır. (Dürr-ül-muhtar)
(Çoğu sarhoş edenin azı da haram olur) hadis-i şerifi sıvı içkilere mahsustur. Zehirli bitkileri ve sarhoş edici katı ilaçları az miktarda, ilaç olarak kullanmak haram olmaz. (Redd-ül-muhtar)
Bazı kimselere balık eti, süt, yumurta, biber gibi şeyler zarar verir. Bunlar, yalnız zarar verenlere haram, mekruh olur. Zarar vermeyenlere ise mubahtır. (Hadika)
Bu vesikalar karşısında, afyon, kenevir ve tütün ekimine, ticaretine haram demek çok yanlıştır. Bu bitkiler zehirliyse de, tıpta, sanayide de kullanıldığı için, ticaretine haram demek çok veballi bir iştir. Allahü teâlâ lüzumsuz bir şey yaratmamıştır. (Bu zehirli otları lüzumsuz yaratmıştır) demek insanı küfre düşürür. Bu zehirli otlar, nerelerde faydalı ise, oralarda kullanılmalıdır.
 
Gusülden sonra
Sual: Guslettikten sonra, yine meni gelirse, tekrar gusletmek gerekir mi?
CEVAP
Az da olsa, gusülden önce idrar çıkarmışsa gusül gerekmez. İdrar çıkarmamışsa, gusülden sonra gelen meni, şehvetle gelen meninin parçası olduğu için tekrar gusül gerekir. Bunun için, idrar yaptıktan sonra gusletmeli. Mâlikî’de, yerinden şehvetle de ayrılmış olsa, dışarıya şehvetle çıkmazsa, gusül gerekmez. Şâfiî'de ise, idrar yaptıktan sonra da gelse, gusül gerekir. Çünkü Şâfiî’de şehvetle çıkma şartı yoktur. Yalnız her gelen akıntıyı meni sanmamalı. Özellikle, yapışkan prostat sıvısı meni sanılmaktadır.

Hiç yorum yok: