4 Eylül 2012 Salı

esnemek

Sual: Hadis-i şeriflerde, (Esnemek şeytandandır, Allah, esnemeyi sevmez) buyuruluyor. Bundan dolayı (Esnemek mekruhtur) deniyor. Esnemeyi biz isteyerek yapmıyoruz ki, niye mekruh oluyor? Elimizde olmayan şeyden dolayı niye biz suçlanıyoruz?
CEVAP
Esnemek, genelde çok yemekten, midenin dolu olmasından ve bedenin ağırlaşmasından meydana gelir. Yani esnemeye biz sebep oluyoruz. Mesela çok yiyip göbek bağlamak da uygun değil. (Göbeği ben bağlamadım) denmez. Göbekli olmaya biz sebep olduk. Esnemeye de biz sebep oluyoruz.
İkincisi, esnemenin kendisi değil, ağzı açarak esnemek mekruhtur. Esneme gelince esnemeyi yok etmeye çalışmalı. İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Esnerken ağzınızı kapatın!) [Müslim]
(Esnemeye mani olmaya çalışın!) [Buhari]
Dudağı ısırıp mani olmaya çalışmalı. Böyle yapamayan, sol elin arkası ile ağzını kapatmalı. Böyle yapılırsa esnemek mekruh olmaz.
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Esnemeyi def etmenin çaresi, peygamberlerin hiç esnemediklerini hatırlamak ve hemen salevat-ı şerife getirmektir. Kuduri “rahmetullahi aleyh”, (Biz bunu defalarca tecrübe ettik ve doğruluğunu gördük) buyuruyor. Biz de tecrübe ettik ve doğru olduğunu gördük. (Redd-ül-muhtar)
Edeb
Gafleti bırakmalı, ömür akar, su gibi,
Her yerde ve her zaman gözetmeli edebi.

Hiç yorum yok: