10 Nisan 2012 Salı

kıbleye karşı oturmak

Sual: Bir engel yoksa, otururken kıbleye karşı oturmak daha mı sevabdır?
CEVAP
Evet, kıbleye dönüp oturmak sünnettir. Özürsüz [mazeretsiz] kıbleye karşı ayaklarını uzatmak mekruhtur. Bir mazeretle veya yanlışlıkla uzatmaksa mekruh olmaz. (Redd-ül-muhtar)
Birçok kişiyle oturunca, birbirinin yüzüne doğru oturmak gerekir. Çünkü namaz dışında mümine doğru dönmek, Kâbe’ye dönmekten efdaldir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ey Kâbe, ey Beytullah! Seni Allah, şerefli, mükerrem ve muazzam kıldı, fakat mümin, hürmet bakımından senden daha kıymetlidir.) [Taberani]
Yalnız otururken, başka tarafa dönmeye ihtiyaç yoksa kıbleye dönerek oturmalı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Her şeyin en güzel ve en uygun bir şekli vardır. Oturma şeklinin en güzeli de, kıbleye karşı oturmaktır.) [Ebu Davud]
İftitah tekbirine yetişmek
Sual: Öğle, ikindi ve yatsı namazlarında, camiye girdiğimizde ilk sünnetler kılınmaya başlanmış, yarısı da kılınmışsa veya sünnetler bitmek üzereyse, ne yapmak gerekir?
CEVAP
İftitah tekbirine yetişemeyeceğini anlayan, sünnete başlamaz, cemaati bekler. Cemaat farza başlamadan önce, iki rekât kılabileceğini kuvvetli tahmin ediyorsa, sabahın kazasına niyet ederek, iki rekât kaza kılabilir. Farzı kıldıktan sonra, öğle ve yatsının son sünneti, iki veya dört rekât olarak da kılınabilir. Her zaman, öğlenin ve yatsının son sünnetlerini dört rekât olarak kılmakta mahzur olmaz, hattâ iyi olur. Sabahın ve ikindinin sünnetini kılamadan farza uyan, farzdan sonra sünneti kılamaz. Çünkü sabah ve ikindi namazının farzından sonra nafile kılınmaz. Kaza borcu olan, kaza namazı kılabilir.
Güler yüz göstermek
Sual: Güler yüz göstermek de sadaka mı oluyor?
CEVAP
Evet, sadaka oluyor. İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Din kardeşine güler yüz göstermek sadakadır.) [Tirmizi]
(Selam verirken gülümseyen, sadaka sevabına kavuşur.) [İ. Ebid-dünya]
Gülümsemeyip, asık suratla bakmak da uygun değildir. Bir hadis-i şerif şu mealdedir:
(Mümin kardeşinin yüzüne asık suratla bakana melekler lânet eder.) [Hatîb]

Hiç yorum yok: